Jdi na obsah Jdi na menu
 

25. 8. 2020

Jdu poprvé do školky!

Na co by se určitě nemělo zapomenout? Večer neprodlužujte večerku, ráno budete brzy vstávat. Školka se otevírá v 6.30, ale nebojte – tak brzy vstávat nemusíte, stačí, když do třídy dítě vstoupí nejpozději v osm hodin. Zvažte proto, jak dlouho se asi zdrží v šatně, kde se bude převlékat z oblečení, ve kterém ho přivedete, do oblečení, které bude mít ve třídě.

Jak by mělo takové oblečení vypadat? Mělo by být pohodlné a snadné na převlékaní. Nemělo by být tedy těsné u krku, aby se dalo dobře svlékat i oblékat. Kalhoty – nejlépe tepláky a nebo legíny – by neměly tlačit v pase a zároveň nesmí padat. Berte na vědomí, že děti budou v tomto oblečení trávit většinu času.  Nezapomeňte do školky přinést bačkůrky. Nejlepší jsou ty, které si dítě zvládne obout samo či s malou dopomocí – nejenže to usnadní práci paním učitelkám, ale hlavně dítě získává sebejistotu a zdravé sebevědomí. Zároveň musí mít podrážku, která se neklouže, a pevnou patu, proto žádné pantofle. Stejně tak není vhodná obuv tipu „crocs“. V tomto oblečení děti stráví část dopoledne, budou si hrát, tančit, cvičit, zpívat, malovat, kreslit, modelovat. Nedoporučujeme dětem dávat šperky, za které se můžou někde zachytit, dochází pak k velmi ošklivým úrazům. Potom přijde svačina a po svačině se jde ven – buď na vycházku a nebo na školní zahradu.

Jaké oblečení zvolit na pobyt venku? Zase – pohodlné a snadné na převlékání. Dítě se venku může umazat od bláta, proto zvažte, jaké oblečení na vycházku vyberete. Kraťasy v pase na gumu, tepláky, mikiny, kšiltovky, pohodlná obuv. Kdyby se venku mírně rozpršelo, nezastaví nás to v procházce po okolí, proto dětem do školky dejte i gumáky a pláštěnku (případně pogumovanou bundu). V pozdějších měsících dávejte dětem čepice, bundy, oteplováky, šusťáky, rukavice, šály, nákrčníky a nebo kukly. Po vycházce dětem vyhládne a budou po celém dopoledni unavení, naštěstí paní kuchařka uvařila skvělý oběd, po kterém si budou moci i odpočinout.

Na spaní je vhodné dvoudílné pyžamo, ne overal, které je opět pohodlné a snadno se obléká. Pokud je dítě zvyklé se při spaní tulit ke svému oblíbenému plyšákovi, určitě mu ho do školky vezměte. To je jediná hračka, která se do školky smí nosit. Po spaní se děti opět převléknou do oblečení, které mají do třídy a kdo má dlouhé vlásky, tomu je paní učitelka učeše, proto dítěti přineste i jeho hřeben, který si nechá ve školce po celý školní rok. Dlouhé vlasy je vhodné nosit v culíku – vlasy pak nejsou omáčené v polívce a temperových barvách.

Klidně se může stát, že se dítě polije mlékem, čajem, šťávou, pocintá se omáčkou,... Pro takové případy má dítě v přihrádce náhradní oblečení, do kterého se může převléknout. V této době je také nutné, aby dítě mělo ve své přihrádce čistou roušku, která bude zabalena v igelitovém pytlíku.

První den do školky přineste krabičku vytahovacích kapesníků, kterou bude mít dítě ve třídě. Do šatny jsou vhodné papírové kapesníčky v balíčku, který se vejde do kapsy při pobytu venku.

Veškeré oblečení je vhodné podepsat – často se stává, že děti mají nejen stejné gumáky, ale i trička.

Snad Vám i dětem tento článek usnadnil nástup do školky. Pro jistotu si ještě zrekapitulujeme, co do školky určitě nezapomenout:

  • pohodlné oblečení do třídy
  • pohodlné oblečení na ven
  • náhradní oblečení v případě nehody (tričko, tepláky, ponožky, spodní prádlo)
  • pohodlné pyžamo
  • bačkůrky s pevnou patou
  • holínky
  • pláštěnka (pogumovaná bunda)
  • rouška v igelitovém sáčku
  • hřeben (gumička do vlasů, sponka, čelenka)
  • krabice vytahovacích kapesníků
  • balíček papírových kapesníků
  • plyšák na spaní

 

A co do školky naopak nenosit?

  • šperky (visací náušnice, řetízky)
  • hračky (mohou se ztratit či rozbít, ve školce máme hraček dostatek pro všechny děti)

 

Přejeme Vám hezký zbytek prázdnin a těšíme se na Vás!